Из “Печални тропици”

Клод ЛЕВИ-СТРОС

III. Кадиувеу

Пантанал

Stros kopie copyСлед такова “кръщение” бях готов за истински приключения. Шансът може­ше да дойде през университетските ваканции, които в Бразилия са между ноември и март, т.е. в сезона на дъждовете. Пренебре­гнал тези неудобства, възнамеря­вах да се добера до две индиански групи. Едната беше лошо изследвана и може би вече се беше смалила около три четвърти – това е кадиувеу на парагвайската граница. Другата е по-известна, но обещаваше още открития – това е бороро в Централно Мато Гросо. Освен това Националният музей в Рио де Жанейро ми предлагаше да проуча един археологически обект, който тук-там се споменаваше в архи­вите. Беше ми на път, а по-рано до него друг не беше се добрал.
По това време често пътешествах между щатите Сао Паоло и Мато Гросо ту със самолет, ту върху камион, а накрая и с параход. Последните два превоза пол­звах през 1935-1936 г.; споменатият пункт се намираше близо до железопътна линия недалеч от крайния пункт Порто Есперанса на левия бряг на река Парагвай.
За това уморително пътешествие не би могло да се разкаже много. Като начало железопътната компания “Нороесте” ви стоварва в град Бауро, който е разположен на пътя в зоната на първопроходците. Там се настанявате за “нощно пътуване”, с което ще пресечете южната част на щата Мато Гросо. Цели три дни път с влака, движен с дърва и никак не бързащ кой знае колко, често и задълго спиращ, за да се запаси с гориво. Вагоните са дървени и навсякъде с процепи: събудил се, намирате върху лицето си засъхнала глина, образувала се от всепроникващата тънка червена прах на сертана. Храната във вагон-ресторанта намирате за обичайна за вътрешните райони на страната: прясно или сушено месо, ориз, черен боб със сос, в който добавят за гъстота фариня – смляна прясна царевица или маниока, изсушена и спечена в груба пихтия; накрая неизменният бразилски десерт – парче мармелад от айва или гуайава със сирене. На всяка спирка деца продават на пасажерите за дребни монети свежи ананаси, които носят дългоочакваната свежест.

Продължението – в Andral 76-77 b, 2013

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s