Из “Печални тропици”

Клод ЛЕВИ-СТРОС

V. Намбиквара

Изгубеният свят

Claude-Levi-Strauss risunka 2

Подготовката за етнографската експе­диция в Централна Бразилия стана на кръстовището на парижките улици Рео­мюр и Севастопол. Там се бяха установи­ли ангросистите на шивашки и модни товари; именно там имаше надежда да се намерят стоки, способни да задоволят взискателния вкус на индианците.
Година след моето посещение при бороро бяха изпълнени всички необходими условия, за да бъда представен като етнограф: благословията на професорите, получена със задна дата, урежда­нето на изложба на моите колекции в една от галериите в предградието Сент-Оноре, четенето на лекции и публикаци­ите на статии. Получих и достатъчно финанси за провеждането на доста повече начинания. Най-напред трябваше да се погрижа за екипировката. Според опита, придобит от моето тримесечно запознан­ст­во с индианците, можех със сигурност да съдя за техните нужди, удивително еднакви по цялото протежение на Южно-Американския континент.
В един от кварталите на Париж, който за мен беше толкова непознат, колкото ми беше непозната и Амазония, се налагаше да правя странни упражне­ния под погледа на чехословашките вносители. Тъй като бях изключително невеж в тяхната работа, то аз не можех да се възползвам от техническите терми­ни за уточняването на своите нужди и се налагаше да прибягвам до критери­ите на индианците. Стараех се да избера най-малкия бисер за бродиране, тъй наре­че­ният рокай, лежащ на тежки клъбца в чекмеджета с преградки. Опитвах твърдостта му със зъби, смучех го, за да проверя дали не е оцветен отвътре и няма ли да избледнее при първото къпане в реката. Промених размерите на купчи­ните бисери, като подбирах цвета им в съответствие с индианските канони: отначало бял и черен, в равни пропорции, след това червен, много по-малко жълт и за пречистване на съвестта – немного син и зелен, които, вероятно, щя­ха да бъдат нежелани.

Продължава в Andral 82-83 b, 2015

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s