Журналистически бисери (9)

Кадър 1
“По света и у нас” на Канал 1 е поканил г-н вътрешния министър за интервю. Постепенно г-н министъра изземва функциите на водещите. Не знам досега някой водещ да е иззел дори и за секунда функциите на г-н министъра. Този факт доказва две неща: едното е, че дотам са стигнали в наглостта си управляващите, та си позволяват дори и пред камера вече да се намесват в сфери, които … не са тяхна работа. Макар те да налагат обратното и впечатление, и поведение. Второто е, че самите водещи са … неадекватни.

Кадър 2
След ден. Същият министър вече е в bTV. Срещу него в чудесно настроение г-н Бареков. Как топло си общуват управляващи и национални телевизии.

Кадър 3
Парламента обсъжда поредния вот на недоверие. В една-две секунди чудесен кадър – хората от правителството са се обърнали един към друг на групички – едни се подхилкват, други си говорят, трети са само подпухнали и жестикулират нещо. Тия кадри ми напомниха други кадри … От африканската савана – фамилия хиени, след обилен обяд, събрани заедно, които изглеждаха … по същия начин. В зоологията съм чувал за подобен термин – хилещи се хиени. Ако някой види чак толкова общо между двете групи … си е лично негова работа. Аз споделям това, което ми внушиха кадрите. Абе … кой е тоя оператор и кой е тоя режисьор? (2008, вж. и „Зарзалки или приписки в несвяст“, 2011)

Пускам отново фрагмента от 2008-а, тъй като наскоро една национална телевизия ми даде повод да забележа, че някои похвати в журналистиката ни са си par exellence тенденция – който и да дойде на власт, водещи и телевизии си общуват все повече от топло с тях. Не вярвам една от причините да е, че всеки нов водещ усеща с острия си нюх, че в противен случай няма да го траят и ден пред микрофона.
Онзи ден – 23 май 2015, – bTV е поканила за пред зрителя един от политиците, на когото му е време вече да му спретнем паметник пред Народното събрание (според съществуващия закон той спокойно може вече и да се пенсионира, но за някои кадри държавата винаги е била многощедра – той ще има право да работи и след изключително тежката работа, която върши, и след 45-ата си година). Поканен е и друг телевизионен водещ, който нищо чудно да е поел по високоостойностената пътечка на политиката – Андрей от двойката с Иван. (Споменатата телевизия е създала традиция нейни журналисти, след като се посъбудят и поотърсят от младежките си журналистически увлечения, да се изживяват и като политици). Говорят ни за Македония. Много умно. Водещата Марчева е съгласна с всичко, впрочем откакто е пред микрофона тя дава усещане, че е добре приета от некои служби, уверено се кахъри и мъдро разбира всички проблеми на държавата и обществото, което е повече от нормално за типа журналистика, предлагана ни ката сутрин. Най-милото в целия разговор беше, че Марчева държеше да говори на политика на „ти” и почти интимно: „Краси…”. И удържа. Браво! Очевидно е, че тя се чувства уютно. Той – не по-лошо.
И ако някой студент по журналистика търси пример за истин­ска журналистика, няма смисъл чак толкова да тръпне. Просто си пуска bTV-то и e готов още утре да замести било Бареков, било Марчева. Ако пък иска да играе ролята и на твърд националист, като Андрейчо, например, не трябва много – просто трябва да стане малко по-голяма TV лига от него.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s