Насаме с поезията на Пушкин

Ot Tsarskoe selo do...

Преди време публикувах фрагмент, свързан с интереса на Росен Тошев към живота и поезията на Александър Сергеевич, в който си позволих да изразя съмнение дали професионалните изследователски усилия на Росен ще видят бял свят, ако не друго, поне за да зарадват писателя и неговите приятели. Казах ония няколко думи с известно неудобство, защото вътре в себе си проявих съмнение дали ще се намери в днешно време издателство, което би проявило интерес към “странната” за днешните разбирания чистота на декабристите и техните съпруги в ония далечни времена, към чужда култура, пък и към малко необичайната, нека признаем, структура на изследването?! Днес наистина с удоволствие ще отбележа, че книгата, макар и в много скромен тираж, е в ръцете ни. Тя вероятно няма да види стелажите на книжарниците, но гарантирам, че предлага изискано духовно изживяване. В нея срещаме неизвестни и малко известни факти от живота на гения на руската поезия, които осветляват от различна гледна точка (от досега известните ни) житейски факти и обстоятелства от неговия жизнен и творчески път, а и по-общо от оная вече твърде отдалечена и чужда за нас епоха. Във втората част Тошев е публикувал свои преводи на 50 от едни от най-известните стихотворения на Пушкин, а третата част представлява справочен апарат към изследването. Ще кажа още нещо: Росен Тошев продължава къртовския си труд си върху книгата – работи върху свои преводи и на други стихотворения. Пък може и някой наистина да се заинтересува от изследователските и преводаческите му усилия. Тъй или иначе за мен няма съмнение, че „От Царское село до Чёрная речка” е български принос в Пушкиноведението, тя ще бъде интересна за всички, които търсят високите хоризонти на духовното, на честта, на особения руски аристократизъм, който свързваме с декабристите, с Кръжеца на Петрашевски и пр., с истинската същност на оная пропаст между изискаността на много чистите пориви на част от младата руска аристокрация и гадостта на мръсните цели на царя-батюшка и лакейщината на кохортата царедворци и придворни. Няма власт, която да не се е обграждала и обгражда с подобни люде-агенти, те все са най-големите патриоти, впили се плътно в онзи на трона, винаги склонни с височайша готовност да прекършат поривите и на най-светлите гении на човечеството, особено в някои по-източни ареали на Европа…

Искрено пожелавам на Росен Тошев да предолее препятствия­та по пътя си и да довърши започнатото.

 

Реклами

2 comments on “Насаме с поезията на Пушкин

 1. Тодор Костадинов каза:

  Не бих взимал отношение по въпроса, ако не бях човека, който издаде тази книга.
  Искам само да окуража малко автора и блогъра едновременно …
  Екземпляр от книгата предадох лично на предводителя на Руския дворянски съюз княз Галицин, който освен всичко друго е и поет.
  Това стана в библиотеката „Пушкин“ в Москва в присъствието на няколко представители от рода Пушкини – наследници на Поета.
  Тодор Костадинов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s