Индра и светите подвижници (2)

Живели някога двама велики мъдреци – Бхарадваджа, син на Брихаспати, син на Ангирас, и Райбхя от рода Атри. Двамата били верни другари и техните обители се намирали недалеч една от друга. Бхарадваджа имал син на име Явакри, а Райбхя имал двама сина – Параваса и Арваваса.
Бхарадваджа бил велик подвижник; Райбхя се бил прославил и в трите свята като ненадминат познавач на свещените Веди. Синът на Бха­радваджа Явакри попитал веднъж своя баща: “Кажи, защо тъй голяма по­чит оказват всички на премъдрия Райбхя? Нима твоето подвижничество не е по-висше от познаването на Ведите”? “– Не, сине мой, му отговорил Бхарадваджа. – На трите свята няма нищо по-висше от свещеното знание”. Чул това, Явакри се натъжил. “Райбхя почитат повече, отколкото моя ба­ща, си помислил той, – неговите синове се радват на по-голяма слава. Но аз ще ги надмина каквото и да ми струва”!
И в стремежа да постигне целта си, Явакри се отдал на сурово под­вижничество. Той постил, стоял на една нога неподвижно и в пек, и в студ, подлагал тялото си на огън и го охлаждал в студена вода и когато благодарение на неговото подвижничество заслугите му станали из­ве­стни, той отправил зов към Индра и казал: “За моя суров подвиг, вла­детелю на боговете, дай ми в дар знанието на свещените Веди”. “– Не подвижничеството е пътят до постигнеш Ведите, възразил Индра. Иди при наставник, о Явакри, и изучи Ведите както трябва, с прилежание и смирение”. Но Ява­кри не искал да стигне по обичайния път до постиженията на Ведите и продължавал своето подвижничество. И, натрупал още по-големи заслуги в изтезанието на тялото си, той отново призовал Индра. “Ти няма да постигнеш целите си чрез изтезания на тялото, – отново му казал Ин­дра. – Иди при наставник, о, син на Бхарадваджа.” “– Няма нищо в те­зи три свята, което не би могло да се постигне чрез подвижничество, – му възразил в упорството си Явакри. – Ако ти не изпълниш сега моето желание, аз ще подложа тялото си на още по-жестоки изтезания. Аз ще отсичам част по част своето тяло и една по една ще ги хвърлям в огъня; и твоята власт на небесата ще бъде разколебана от моя подвиг”! Тогава Ин­дра се принудил да изпълни желанията му. По молба на Явакри той дал на самия него и на баща му съвършеното знание на Ведите и им обещал победа над всички съперници във владеенето на това свещено знание.

Индра 2
Продължава в Andral 84-85 b, 2016

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s