Индра и светите подвижници (3)

Живял някога на земята царственият мъдрец Вишвамитра, син на Гадхи от рода Каушик, който се отдал на нечувано под­вижничество с цел да придобие брахмански статут и с това разтърсил царството на Индра до самите му основи. Веднъж Вишвамитра, могъщият цар на Канякубджи, посетил обителта на божествения мъдрец Васиштха и видял у него прекрасната крава Нандини, която изпълнявала всички желания. На царя му се приискало непременно да има тази крава, но Васиштха не се съгласявал каквито и съкровища да му предлагали. Тогава Вишвамитра се опитал да вземе тази крава със сила; но кравата на Васиштха създала страшни бойци, които обърнали в бягство цар­ска­та войска. “Сам бог Дяус не могъл да отнеме кравата на Васиштха и го по­стигнало възмездие заради нейното похищение”, – подсказали на Вишвамитра, и той видял, че брахманът е по-могъщ от царя. Тогава той поискал от кшатрий да стане брахман и за тази цел се отдал на велико, тъй сурово подвижничество, че Индра изпаднал в смут и си помислил: “Та той ще придобие такава сила, че с нея ще ми отнеме трона на небесата и ще завладее моето царство, както някога са го овладели Сунда и Упасунда, а след тях – и Равана”!
И както в митичните времена Брахма призовал Тилотама за спа­се­нието на небесата от могъщите асури, тъй и Индра изпратил небесната апсара Менака да съблазни Вишвамитра и да го отклони от опасното за боговете подвижничество.
И Менака се отправила към обителта на Вишвамитра, където цар­ственият мъдрец се бил отдал на жестоко покаяние, а заедно с нея Ин­дра изпратил и Ваю, бога на ветровете, и Кама, бога на любовта, за да й по­могнат да изпълни неговата повеля. Красавицата Менака приближила до обителта на сина на Гадхи, и приветствайки го, започнала да танцува и лудее на горската поляна близо до колибата. Тогава вятърът, като следвал повелята на царя на боговете, изхлузил от нея одеждини й; под­ви­жникът я видял гола и страстта ги овладяла. Той я извикал и тя се при­б­лижила. И те дълго-дълго се отдали на любовните ласки между цъф­налите храсти, а годините отминавали покрай тях като ден.

ИндраПродължава в Andral 84-85 b, 2016

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s