Три деца от Сливен – лични впечатления от мача на Бербатов

Нели ДИМИТРОВА

В голям футболен празник се превърна благотворителният мач на 14 юни между отборите на Димитър Бербатов и Луиш Фиго. Над 35 хиляди зрители бяха на Националния стадион „Васил Левски“ и наблюдаваха на живо спектакъла, който завърши при резултат 3:3. Не крайният резултат обаче бе важното в шоуто с благотворителна цел – събраните средства отидоха чрез  фондацията на Бербатов в подкрепа на талантливите деца на България. Димитър Бербатов и Фиго посрещнаха световни звезди в благотворителното си шоу в София, което гледаха и хиляди по телевизията. Сред усетилите на живо атмосферата на празника бяха и три деца от Сливен – членове на клуб  „Успелите деца на България“ за  2016 г. на фондация „Димитър Бербатов“. Това са Преслава Добрева, Деница Кабаджова и Денис Сираков. Какво разказаха те за събитието на националния стадион и за себе си?

Деница Кабаджова  бе  номинирана в категорията за спорт, тя е състезател по карате. На 12 години е, вече шестокласничка в гимназия „Добри Чинтулов“. Пожелава си  да се развива и да трупа опит. „А  ако имам награди са добре дошли. Гордея се с постиженията си, всички са ценни“, каза тя пред Радио Сливен Нет, като спомена за  няколко титли от на световни и европейски първенства. Деница заяви категорично, че ще продължи да се занимава със спорт.
„На стадиона  беще много приятно, досега не съм ходила на толкова важен мач – не само футболен, наистина имаше големи звезди и беше много приятно. Направи ми впечатление това как Бербатов и останалите футболисти се отнасяха и към публиката, и един към друг.  Беше хубаво“, сподели за мача на звездите Деница и допълни, че всички присъствали деца от фондацията на Бербатова са получили подаръци със знака на фондацията – тениски и шапки.
През лятото Деница ще продължи да тренира, но обеща, че ще има и време за почивка. Да й пожелаем успех на Световното първенство в Унгария, което предстои  наесен!
Деница Кабаджова има вече около 70 медала, повечето от които златни, 7 купи, 1 статуетка за най-добър ученик на училището (XI СОУ гр. Сливен, 2015г.), 4 папки с грамоти и отличия, не само в сферата на спорта, приета е след 4-ти ти клас в ППМГ, гр. Сливен и вече шести ученически бележник изпълнен само с шестици. В областта на спорта най-високите постижения са:
/Постиженията досега: Трето кю (кафяв пояс) по Шотокан Карате-До – майсторска степен, защитена през 2016 г., първи места и световни купи през 2013, 2014, 2015 и 2016 година – класирания:
Световно първенство на IJKA Бургас 2013 – 1 място Ката, 1 място IJKA Ката
Световна кохай купа купа на SKDUN – Нови сад (Сърбия) 2013 – 2 място Ката
Европейска кохай купа купа на SKDUN – Егер (Унгария) 2014 – 1 място Кумите, 3 място Ката
Световна кохай купа на SKDUN – Суботица (Сърбия) 2015 – 1 място Кумите, 2 място Ката, 3 място отборна ката – момичета
Европейска кохай купа на SKDUN  – Нюрнберг (Германия) 2016 – 1 място Кумите, 2 място Ката и 3 място отборна Ката – момичета.
Европейско първенство на SKDUN Суботица (Сърбия) 2017 – 3 място отборна Ката – момичета/.
Преслава Добрева получи лично от  Бербатов Голямата награда на ФДБ – статуетка и сертификат за отличие. Тя е лауреат на Голямата награда на фондацията за постижения   в област Спорт за ученици от първи до четвърти клас за 2016 година. Преслава практикува шотокан карате – от повече от 5 години в Клуб за бойни изкуства „Грифон“ – гр. Сливен при сенсей Антон Въндев – 4-ти дан, и сенсей Теодора Въндева – 2-ри дан. За последната година Преслава стана световна, европейска и четирикратна републиканска шампионка. Това 10 – годишно момиче има до момента актив от над 50 медала в колекцията си по карате и още почти толкова в колекцията си по математика. Преслава е едно от малкото деца, което в 2 поредни години е номинирано в 2 категории – наука и спорт в годишните номинации „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“. Тази година тя спечели и първите си медали в първото си състезание по плуване (3 златни и един сребърен), а годината е все още наполовина.
Пред репортер на Радио Сливен Нет тя показа тежката статуетка на фондацията на Бербатов /не само с физическа тежест,  а и с морална – б.р. /, чийто лауреат за 2016 година е . През септември Преслава ще бъде в 4-ти клас във Второ училище „Христо Ботев“ в Сливен. „За мен карате не е страшен спорт“ сподели отличеното дете. Тя разказа още, че тренира от 4-годишна и се опитва да усвоява на тренировките всичко, което й преподават. Успява да съчетае спортната подготовка с уроците. Най-близкото състезание за което се готви, обаче, е по втората й номинация – в сферата на математиката. В края на юни  в Несебър е  финалът на международен турнир „Математически звезди“, където сме убедени, че Преслава също ще печели.
За мача на националния стадион тя сподели: „Беше прекрасно – видях толкова много звезди на живо – Бербатов, Стоичков и  много други, респектиращи са. Бербатов е много мил и забавен с нас. Мечтая си пак да присъствам на такива големи спортни състезания, които имат благотворителна цел“.  В личен план си пожела много медали и тази година.
Денис Сираков ще бъде четвъртокласник в училище „Васил Левски“. Отличието му от фондацията на Бербатов е  в област Математика. Денис разказа, че е започнал е  да решава задачи с умножение още в детската градина.  Да, има и трудни задачи, но докато ги разбереш, после е лесно, убеден е отличеният ученик. Денис изучава и  спортни танци, а в края на месеца ще участва заедно с Преслава  на международното математическо състезание в Несебър. Нещо любопитно – решавал е задача за … 5 секунди, твърди самият той. „Пожелавам си нови знания, нови състезания,  да се забавлявам и да печеля награди“, каза той пред наш репортер. От мача на звездите, организиран от Бербатов и Фиго, където Денис бе третото дете, поканено от Сливен да присъства, той е впечатлен от празничната атмосфера, приповдигнатия дух на всички на терена, както и от музикалните изпълнения за откриването на  шоуто.
/Сред най-новите наградите на Денис са:
– Първо място, международно класиране – Международен математически турнир „Математика без граници“- февруари 2017, България – Казахстан.
– Първо място, международно класиране. – Международен математически турнир „Математика без граници“- октомври 2016, България – Казахстан.
– Трето място, международно класиране – XXI Московска олимпиада за малки ученици от 1. до 4. клас  – март 2017, Москва, Руска федерация,  както и успешни участия в национални математически състезания.
Второ място.  Клас 9 Е Открит национален турнир по спортни танци – 26 октомври 2016 Сливен.
 – Второ място. Деца I ST. Национален турнир по спортни танци за КУПА „БЪЛГАРИЯ” – 26 октомври 2016 г. Сливен.
– Трето място. Деца I LA. Национален турнир по спортни танци за КУПА „БЪЛГАРИЯ” – 26 октомври 2016 г. Сливен.
– Първо място. Клас 9 LA. Национален турнир по спортни танци „Изгряващи звезди“ Бургас, Стара Загора, Казанлък и Сливен още от 2015 г.
Награден е от Община Сливен за постигнати високи резултати през учебната 2015/ 2016 г. и 2016/2017 г.
Радио Сливен нет
Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s